๐Ÿš€ ๐—จ๐—ถ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—™๐—ฎ๐—บ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป: ๐—•๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฐ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ง๐˜‚๐˜€๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐—™๐—ฎ๐—บ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ญ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐—•๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป
Familiebedrijven staan bekend om hun unieke dynamiek en de bijbehorende uitdagingen. Ondernemers zeggen soms: "Een familiebedrijf is een lust รฉn een last." De ondernemer gunt zijn kinderen het bedrijf, het succes en met name de passie voor het product รฉn het bedrijf. Tegelijkertijd zijn ondernemers vaak ook eerlijk dat als ik hen vraag wat het hun heeft gekost. Vaak willen ze dat hun kinderen besparen.

โ— In een familiebedrijf is รฉรฉn van de meest complexe aspecten het vinden van de balans tussen familiebanden en zakelijke belangen. Terwijl de harmonie binnen de familie behouden moet blijven, is het ook essentieel om de continuรฏteit en het succes van het bedrijf veilig te stellen. Dit vraagt bewustwording op deze verschillende rollen en een open communicatie. Helaas worden deze cruciale gesprekken vaak vermeden uit de wens om de familieband goed te houden, de angst voor conflicten, of omdat men zich onvoldoende bewust is van bepaalde patronen. Dit kan een goede bedrijfsoverdracht belemmeren.

Een andere uitdaging is het regisseren van een goede opvolging.
๐Ÿ’ก Hoe zorg je ervoor dat talenten optimaal worden benut en iedereen in de juiste rol en positie komt?
Een waardevol hulpmiddel om deze gesprekken tijdig te voeren is de Me-scan en We-scan. Deze tool รฉn de werkwijze van Inlead:
โœ… Brengt helder in beeld of het gewenst ondernemerschap ook bij de kinderen aanwezig is.
โœ… Helder zicht op hun drijfveren en welke rol hem/haar of hen het beste past.
โœ… Geeft direct zicht op de patronen binnen de familie en daarmee vaak ook in het bedrijf. Hoe deze vaak een drijvende kracht zijn, maar soms ook remmend werken op de samenwerking, het kiezen van je plek in het bedrijf of de onderlinge communicatie.

Bij de overname van een familiebedrijf door de volgende generatie ligt de focus vaak op zakelijke begeleiding. ๐—”๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ท๐˜‚๐—ฟ๐—ถ๐—ฑ๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜„๐—ฒ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐—ถ๐—ด ๐—ด๐—ฒ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜, ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฒ๐—ฑ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐Ÿ˜‰.


Wil je hier nu meer over weten? Stuur dan vooral een bericht en dan kom ik graag kennismaken.

#familiebedrijf #opvolging #leiderschap #familiepatronen #samenwerking #talentontwikkeling #bedrijfscontinuรฏteit

image