Sales Tips Cover Image
Sales Tips Profile Picture
Sales Tips
@salestips
3 people like this

Ditmaal een Engelstalige quote van Abraham Lincoln. 'A goal properly set is halfway reached'.

Veel mensen stellen zichzelf doelen, zowel zakelijk als privé. Toch worden veel doelen niet behaald. Daarvoor kunnen allerlei redenen zijn en een reden is, dat het doel niet goed gesteld is.

Goed gestelde doelen voldoen aan een aantal voorwaarden:

Controle binnen jezelf: het is belangrijk dat jij de controle hebt over het behalen ervan
Context-specifiek: een duidelijke beschrijving van de context waarbinnen je het doel wilt behalen
Bereikend: beschrijf wat je wel wilt, niet wat je niet wilt.
Ecologisch: als je het doel bereikt hebt, wat levert het je op en ten koste van wat is het gegaan? Is dat acceptabel voor je?
Acceptabel: ben je daadwerkelijk bereid de dingen te doen die gedaan moeten worden om het doel te bereiken?
Meetbaar: hoe weet je dat je het doel hebt bereikt?
Yes!: stel alleen doelen, waarvan je echt blij wordt als je ze bereikt hebt. Waarom zou je het anders doen?

Je ziet dat dit heel veel verder gaat dan de zogenaamde SMART-beschrijving. Je kunt namelijk heel SMART een doel beschrijven dat je niet gaat behalen.

image

Onze hersenen zijn de meest geavanceerde, spraak-gestuurde computer die er bestaat. Daarnaast is het onderbewuste brein altijd op zoek naar de bewijzen en bevestiging van wat je gelooft. Immers, dat geeft rust en stabiliteit.

Als je gelooft dat je iets niet kunt, vindt onze zoekmachine alle 'bewijzen' dat je het inderdaad niet kunt. Zo ook met als je gelooft dat je het wel kunt. Het zal misschien niet direct lukken, maar uiteindelijk ga je ontdekken hoe iets kan.

Daarom is het vele malen effectiever om als dingen nog niet lekker lopen, te kijken naar jouw overtuigingen dan om als een malle maar door te blijven beuken. Zodra je belemmerende overtuigingen omzet naar bekrachtigende overtuigingen, zal het gedrag veranderen en zul je andere resultaten gaan zien.

Dit werkt sneller en duurzamer dan verwachten dat als je steeds hetzelfde blijft doen, je andere uitkomsten kunt verwachten. Niet voor niets noemde Einstein dat 'the first law of insanity'.

image

Ons onderbewuste brein is net een Google zoekmachine.

Regelmatig begeleid ik verkopers. Vaak hoor ik hen bij aarzeling van de klant de vraag stellen: 'wat houdt je tegen'?

Niet doen!

Ons onderbewuste brein werkt beter dan Google. Door die vraag te stellen, gaat onze zoekmachine op zoek naar reden om iets niet te doen. En die zijn er altijd wel te vinden.

Vraag liever: 'wat heb je nodig om te kunnen beslissen'? Ook in dat geval gaat onze zoekmachine op zoek naar het antwoord. Alleen kan de verkoper (meestal) wel iets met dat antwoord.

Positief formuleren is altijd krachtiger dan ontkennend formuleren. Lees in dat verband ook eens mijn salestip over doelen stellen.

image

Ons onderbewuste brein is razendknap. Het kan heel veel meer dan het bewuste gedeelte van het brein. Zo kan het maar liefst bijna 200.000 keer meer data verwerken dan het bewuste brein.

Het heeft echter ook een paar beperkingen.

Zo heeft het onderbewuste brein geen tijdsbesef. Het is er NU of het is er niet. Noch kent het het verschil tussen fictie en realiteit: het is slechts informatie. Wat het ook niet kan, is de nuance herkennen van een ontkenning. Het is net als bij een computer: aanwezig of afwezig, een 0 of een 1.

Als je zegt wat je 'niet' wilt, herkent het onderbewuste brein de ontkenning niet en gaat eraan werken om je datgene te geven wat je juist wilde vermijden. Dus zeg wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt.

Geloof mij niet ;-) en ga het eens testen: als je kleine kinderen hebt, geef ze dan een dienblad in handen met duur serviesgoed en vertel ze: 'laat het NIET vallen'.

Drie keer raden wat er gebeurt...

image

Nog teveel mensen denken, dat door Ă©Ă©n keer naar de sportschool te gaan, ze een marathon kunnen lopen.

Echt? Nee, ik denk het niet. Ik denk dat iedereen snapt, dat dit onverantwoord is en dat je op die manier nooit kunt winnen.

Toch is dat wel vaak, hoe met zakelijke trainingen wordt omgegaan. Medewerkers naar een training sturen van misschien enkele dagen en dan verwachten, dat alles anders is. De realiteit is, dat mensen na zes weken, weer heel veel vergeten zijn en terugvallen in oude gewoonten.

Het geleerde zal 'levend gehouden' moeten worden en met enkele keren per jaar een opfrismoment.

Liever vier keer per jaar een korter interventie dan Ă©Ă©n keer per jaar een training van twee dagen.

image
About

Op deze pagina vind je met regelmaat sales tips.

Altijd op persoonlijke titel.