๐—•๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐—ท๐—ถ๐—ท ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ต๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜‡๐˜‡๐—ฝโ€™๐—ฒ๐—ฟ ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป โ‚ฌ ๐Ÿฏ๐Ÿฎ,๐Ÿฎ๐Ÿฐ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ? ๐——๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ ๐—ท๐—ฒ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐˜๐—ฒ ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ป๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ, ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ป๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ

De Belastingdienst gaat strenger gaat controleren op schijnzelfstandigheid bij zzpโ€™ers. Dit om beter te kunnen achterhalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen werkgevers en zelfstandigen. Daar komt nog een schepje bovenop vanuit Den Haag.

Onlangs is bij de Raad van State het wetsvoorstel โ€˜Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoedenโ€™ (VBAR) ingediend. Hierin is het rechtsvermoeden meegenomen dat je in feite werknemer bent als je minder dan โ‚ฌ32,24 per uur rekent. Dit bedrag is gebaseerd op 120% van het wettelijk minimumloon, plus opslag. Het wetsvoorstel moet het voor werkenden aan de basis van de arbeidsmarkt eenvoudiger maken om een arbeidsovereenkomst te claimen.

๐—˜๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ฐ๐—ผ๐—ป๐—ฐ๐˜‚๐—ฟ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ, ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—น๐—ฎ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ป๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด

Met deze maatregelen verwacht het kabinet eerlijkere concurrentie en een betere lastenverdeling binnen de economie. Volgens de overheid heeft (gedwongen) schijnzelfstandigheid een negatief effect op onze economie. Als grote groepen zelfstandigen die feitelijk werknemer zijn niet bijdragen aan werknemersverzekeringen, zoals de WW-verzekering, worden de lasten namelijk niet eerlijk verdeeld, aldus het kabinet.

Houd er rekening mee als je als ondernemer zzp'ers inhuurt en hen minder dan โ‚ฌ32,24 per uur betaalt, dat zij een arbeidsovereenkomst bij je kunnen claimen. Als je hier niet op reageert, kan de zzp'er naar de rechter stappen om een arbeidsovereenkomst af te dwingen.

Heb je vragen hierover, dan helpen Mike Krak en ik je graag verder.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het weten in een reactie.

๐Ÿ“ท Robert van Tienen

image